Home
 

Gatitul la cuptorul cu microunde

Articol publicat in Sfaturi Culinare

Despre microunde

Cuptorul cu microunde este una din cele mai mari inventii ale secolului 20. Cuptorul cu microunde este atat de popular deoarece mancarea este gatita intr-un timp foarte scurt. Este foarte eficient pentru ca el incalzeste foarte bine mancarea si nu vasul. Microundele sunt unde radio. Frecventa de unde radio cea mai utilizata este 5,5 Ghz. In aceasta frecventa undele radio au o proprietate interesanta: sunt absorbite de apa, grasimi si zaharuri si tot in aceasta frecventa nu sunt absorbite de majoritatea plasticelor, sticla sau ceramica/portelan. Principiul de baza al tuturor cuptoarelor cu microunde este unul singur: raze de energie care penetreaza mancarea pana la o adancime de 3,5-4 cm, de la margine catre centru. Mancarea se gateste rapid dar nu intotdeauna egal.

Vase pentru cuptorul cu microunde

Vasele cele mai potrivite pentru gatitul la microunde sunt vasele rotunde, care expoateaza caracteristica microundelor de a penetra mancarea dinspre exterior spre interior. Daca se folosesc vase patrate sau dreptunghiulare, mancarea din colturi va fi gata mai repede decat cea din centru. Pentru microunde pot fi folosite vasele, castroanele din sticla pyrex sau din yena care sunt foarte rezistente. Se pot utiliza si vasele din ceramica sau portelan dar acestea fiind mai groase, mancarea va avea nevoie de un timp mai indelungat pentru a fi gata. Nu trebuie folisite in cuptorul cu microunde articolele din bambus, hartie, lemn sau rachita deoarece acestea pot lua foc. Nu puneti in cuptorul cu microunde vase sau ustensile din metal sau vase cu torti, margine sau capac din metal deoarece acestea ar putea defecta cuptorul, producandu-se descarcari electrice.
 

Tehnici de gatit la microunde

 
In cazul in care se doreste descongelarea alimentelor, acestea se scot din ambalajul in care au fost inainte de a le introduce in cuptorul cu microunde. Ca se se foloseasca cuptorul cu microunde la intregul sau potential trebuie folosit si "timpul de asteptare". Timpul de asteptare apare atunci cand se opreste cuptorul sau se scoate mancarea din cuptor. Acest lucru permite patrunderea egala a caldurii sau completarea timpului de gatire cu ajutorul caldurii interne. In momentul in care doriti ca mancarea sa fiarba sau sa fie gatita mai repede acoperiti vasul cu capac sau cu folie de plastic speciala pentru microunde dar fara a atinge mancarea. Daca acoperiti cu capac, nu acoperiti vasul in intregime, ca sa aiba loc sa iasa aburul format in vas, iar daca acoperiti cu folie de palstic faceti o gaura mica in folie sau descoperiti partial vasul lasand o deschizatura intr-o parte a foliei. Acaesta ajuta si la amestecarea in vas fara a scoate vasul din cuptor.