Home

Sfaturi Culinare


Warning: Creating default object from empty value in /home/retete/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/retete/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/retete/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/retete/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/retete/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/retete/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/retete/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/retete/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/retete/public_html/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109


 

Pepenele verde sau lubenita

Articol publicat in Sfaturi Culinare

Pepenele verde sau pepenele rosu, lubenita cum este denumit la noi, este originar din Africa de Sud. Fructul aparţine familiei de cucurbitaceae din care fac parte si pepenele galben, castravetii si dovleacul.In prezent se cultiva peste 1200 de soiuri de diferite forme si culori, in toate regiunile calde din intreaga lume.
Pepenele verde este cunoscut prin faptul ca potoleste setea pe timpul verii dar si pentru valorile sale nutritionale. Aproape fiecare parte a pepenelui verde se poate consuma, in afara de pulpa suculenta, in unele tari al Asiei se mai consuma semintele prajite si coaja pepenelui.

Pepenele verde este foarte bogat in apa peste 95%, dar are si vitamine cum sunt vitamina A, C, tiamina, riboflavina, vitamina B6, acid folic, niacina si este o buna sursa de potasiu. Mai conţine de asemenea minerale: magneziu, calciu, fosfor şi fier. Fructele de pepene verde sunt sarace in grasimi si fara colesterol.
In afara de vitamine si minerale, pepenele verde mai contine carotenoide, care au proprietati antioxidante. Licopenul, care dă culoarea roşie a pulpei, formează o parte mare de carotenoizi din acest fruct. 100 de grame de fructe conţine 4,5 mg de licopen, care este de mare ajutor în reducerea riscului a mai multor tipuri de cancer si boli cardiovasculare.
Pepenele verde are proprietăţi diuretice şi de curăţare, care il face benefic pentru cei cu boli de rinichi. Acest fruct este folosit de asemenea pentru îngrijirea pielii si în alte produse cosmetice.
Pepenele verde se poat consuma ca atare proaspat sau in salate delicioase si deserturi. Va recomandam din retetele noastre:

Salata de pepene verde cu menta si feta

Granita de pepene verde

Smoothie cu pepene verde

 

pepene verde sau lubenita